Wat is Roparun

De Roparun is een loopevenement van 520 kilometer(route Parijs) en 560 kilometer(route Hamburg) waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is:
“Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan 1 ½ marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken en gemiddeld bestaat een team uit 25 personen

Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Denk hierbij aan het inpakken van boodschappen, het wassen van auto’s, het houden van collectes en het zoeken naar sponsors. Ook zijn de leden van een team verplicht Roparun loten te verkopen waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel.

Sinds de Roparun in 1992 voor het eerst georganiseerd werd, is al meer dan 73 miljoen euro bijeengelopen. De editie van 2016 bracht een bedrag van 5.415.691 miljoen euro op. Aangezien de opbrengst van de Roparun erg belangrijk is, bestaat er sinds 1995 een speciaal klassement voor de teams met de hoogste opbrengst. De drie teams met de hoogste opbrengst worden tijdens de slotavond van de Roparun gehuldigd. Het team met de hoogste opbrengst ontvangt de Roparunner wisseltrofee en heeft ook recht op gratis deelname aan de volgende editie van de Roparun.

Waarom meedoen?
Roparunners trachten leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. Roparunners staan voor het verbeteren van de kwaliteit van het leven van kankerpatienten. De opbrengst van de Roparun wordt niet besteed aan onderzoekmaar komt ten goede aan zaken die het leven van kankerpatienten kunnen veraangenamen.Roparunnen is veel meer dan lopen alleen. Het is:

  •  het beleven van een avontuur
  •  een teamprestatie
  •  maatschappelijk betrokken zijn
  •  zorgen voor je medemensen
  •  emotie

Kortom, er zijn meer doelen dan de finish. Hoeveel redenen heb je nodig om mee te doen?

Vrijwilligers
Stichting Roparun is bijna volledig afhankelijk van vrijwilligers. In totaal zijn er meer dan 350 vrijwilligers betrokken bij de Roparun. Vijftig van hen zijn het hele jaar bezig met de organisatie van het evenement; de overige 300 worden vooral tijdens het evenement ingezet. Bij elk onderdeel van de Roparun zijn vrijwilligers betrokken. Denk hierbij aan de opbouw in Parijs en Hamburg, de begeleiding van teams op de route (motorteam, opbouw en bemanning van checkpoints, calamiteiten teams) en activiteiten op de finishlocatie (Coolsingel) in Rotterdam.

Als vrijwilliger betrokken zijn bij de Roparun levert plezier, nieuwe ervaringen en sociale contacten op. Natuurlijk zorgen we tijdens de Roparun voor eten, voor een slaapplaats en voor Roparun kleding. De organisatie van de Roparun is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Elk onderdeel wordt aangestuurd door een bestuurslid, een projectleider en projectcoordinatoren.

De onderdelen zijn:
1. Route Hieronder vallen: het uitzetten en controleren van de route, de opbouw en bemanning van checkpoints, kwartiermakers (catering en ondersteuning van vrijwilligers op de route), promotie activiteiten op de route en het ACT (Algemeen Coordinatie Team) op het kantoor in Schiedam.
2. Locatie Frankrijk Hieronder vallen: de opbouw en afbouw van het startterrein in Parijs, catering op het startterrein, beveiliging en coordinatie op startterrein, promotie activiteiten op het startterrein.
3. Locatie Duitsland Hieronder vallen: de opbouw en afbouw van het startterrein in hamburg, catering op het startterrein, beveiliging en coordinatie op startterrein, promotie activiteiten op het startterrein.
4. Locatie Nederland Hieronder vallen: de opbouw en afbouw van de finishlocatie (Coolsingel), de catering op de finishlocatie, beveiliging en coordinatie op de finishlocatie en promotie activiteiten op de finishlocatie.
5. Faciliteiten/logistiek Hieronder vallen transport van goederen en voertuigen naar Frankrijk en terug.
6. Marketing en communicatie Hieronder vallen: activiteiten m.b.t. de website, foto- en video activiteiten tijdens de run, promotie activiteiten.

Stichting Roparun bestaat uit 2 stichtingen
Sinds augustus 2002 is de Stichting Roparun opgesplitst in twee stichtingen: Stichting Roparun Evenementen en Stichting Roparun Palliatieve Zorg. De stichtingen zijn apart, hebben een eigen bestuur, voeren ieder een eigen boekhouding en hebben bijvoorbeeld ook verschillende banknummers.

Door de splitsing van de Stichting Roparun is het duidelijk hoe de geldstromen lopen: geld bestemd voor het organiseren van het evenement en geld bestemd voor de doelen. Zou er door omstandigheden iets gebeuren bij Stichting Roparun Evenementen, dan zal dit nooit invloed hebben op de gelden die in Stichting Roparun Palliatieve Zorg gereserveerd staan voor de doelen en de afspraken die ermet diverse partners zijn gemaakt. Door de splitsing van de Stichting is gewaarborgd dat, ongeacht wat zich voor doet, alles wat voor de doelen is bestemd ook bij de doelen terechtkomt.

Bron: www.roparun.nl